Kan man utföra golvslipning själv?

Gör-det-själv (DIY)-golvslipning är ett alternativ för husägare och hyresvärdar som vill spara pengar och göra jobbet själva. Däremot är DIY-slipning inte så lätt som det kan verka.

Det viktigaste verktyget för DIY-slipning är en bra dammsugare. En allmän butiksdammsugare är tillräckligt, men du kanske vill leta efter en bättre modell om du planerar att slipa mycket. En damm-mask kan också vara nödvändig, speciellt om du har allergier eller utför jobbet i ett instängt rum.

Om du är en perfektionist, se till att du har ett vattenpass och en penna för att registrera måtten på ditt golv. Det krävs även olika typer av verktyg som beskrivs i texten nedan.

Om du funderar på att göra det själv
Det är ofta en bra idé att göra din egen golvslipning, men då måste du investera i rätt verktyg för jobbet.

Om du funderar på att göra det själv bör du veta att det krävs några specialverktyg för att slipa golv. Du behöver en golvslipmaskin och en orbitalslipmaskin, samt en dammsugare och plastskydd för att täcka väggar och möbler.

Det finns många olika typer av golvslipmaskiner inklusive oscillerande, vertikalslipmaskiner och bandslipmaskiner. De bästa verktygen för att slipa golv är band- eller vertikalslipmaskinen. Men om du inte har tillgång till dessa verktyg kan du även prova andra typer av slipare, men se till att de är lämpade för golv.Slipa trä - slipa golv

Kostnaden för gör-det-själv kontra att anställa en professionell golvslipare
DIY: Kostnaden för DIY kommer att bero på vad du har i din verktygslåda och hur mycket tid du har. Det kan också bero på kvaliteten på de material du använder. Om du använder billigare material och det tar mycket längre tid, kommer resultatet bli sämre och sannolikt blir det dyrare än att anlita en professionell golvslipare.

Att anlita en professionell golvslipare: Att anlita en professionell kommer att vara det bästa alternativet om du vill att dina golv ska slipas korrekt och snyggt. De kommer att veta exakt vad de gör och de kommer att få det gjort snabbt och effektivt utan några misstag.

Vad är skillnaden mellan slipning och efterlackering?
Slipning och efterlackering är två separata procedurer som krävs för att få ett bra resultat efter en golvslipning. Slipning är processen att ta bort gammal färg eller ojämlikheter med hjälp av maskiner som generellt använder sandpapper av olika slag. Slipmaskinen använder ett kraftigt sandpapper, till exempel 100-korn, för att ta bort den gamla finishen och grova upp golvets yta. Detta gör att det är redo för lackering.

Efterlackering är processen att applicera ny färg eller bets på ett nyslipat trägolv. Det finns många olika typer av betsar som kan appliceras på ett trägolv och var och en har sin egen uppsättning instruktioner för applicering.