Vattenläcka i tak – så ska du göra

Har du upptäckt en vattenläcka i ditt tak? När taket är så pass trasigt att det släpper in vatten är skadan oftast redan skedd. Då är det viktigt att du vet hur du ska gå tillväga och hur du ska kunna förebygga vattenläckor i framtiden. Du behöver också handla väldigt snabbt, för att på så sätt minska den förödelse som vattenläckan kan orsaka från läckage i bostad.

Akuta åtgärder när taket läcker
När taket börjat läcka finns det ingen tid att spilla. Nu måste du agera så snabbt som möjligt för att förhindra att större och mer omfattande skador kan uppstå. Det första du bör göra är att ställa en hink under läckan. På så sätt kan vatten samlas i hinken och du skyddar samtidigt golvet. Vatten som redan hamnat på golvet, väggar eller möbler måste naturligtvis torkas upp, men sen då?

Allt som kan skadas av den eventuella fukten ska ställas bort. Det gäller t.ex. möbler och inredning, men också mattor och andra föremål. Därefter måste du lokalisera var läckan kommer ifrån. Har du ett ordentligt kryputrymme behöver du inte undersöka utifrån. Läckor är något som främst upptäcks i samband med att det regnar eller snöar. En akut lösning är att täcka över taket med en presenning och därefter kontakta en takläggare. Se också till att ringa ditt försäkringsbolag och anmäla skadan.

Hus och vatten

Förebygg takläckor med kontinuerliga kontroller
Det bästa är naturligtvis att förebygga läckage innan de hinner uppstå överhuvudtaget. Det gör du genom att genomföra regelbundna kontroller och ha koll på eventuella förändringar som uppstått. Satsa på att göra en taköversyn varje höst och vår. Har det varit ett mycket kraftigt oväder kan det vara bra att titta en extra gång. På så sätt minskar du risken för akuta läckage som behöver repareras omedelbart.

Ett enkelt och praktiskt sätt att kontrollera ditt tak är med hjälp av en vanlig ficklampa. För kontroller av takets insida är det naturligtvis viktigt att du har en vind som du kan gå upp eller krypa upp på. Har fukten lyckats tränga in under ditt yttertak kommer du med största sannolikhet se tydliga fuktmärken på insidan av taket. Observera att det inte är ovanligt att skadan och läckan inte befinner sig på samma plats. Skadan i taket kan vara en bit ifrån där fuktmärkena uppstår. Snett ovanför är vanligt förekommande.

Laga själv eller anlita hantverkare?
Du kan laga ett läckande tak på egen hand, men då är det viktigt att du har kunskap om tak och en stor förståelse för taksäkerhet. I annat fall är det bättre att vända sig till en hantverkare som säkerställer ett bra resultat på en gång. Nödlösningen kan, som tidigare nämnt, vara en presenning, men du behöver göra ett ordentligt arbete inom en snar framtid.